Вход за Членове
Полезни връзки Дарители


Стани член на "Сдружение Настоящи и бъдещи майки"!

 
Новини -> Новини 2014 г. :
 

Във връзка с обявено в социалните мрежи намерение на г-жа Калина Крумова за създаване на родителска организация, СНБМ публикува следния отговор:

 

 

Национален мирен протест

срещу убийствата на невинни деца на пътя на 7 юни 2014 г.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“, в качеството си на една от гражданските организации, обединяваща от години волята на родителите в България да отглеждат децата си в по-добра и безопасна среда, се присъединява към инициативата на Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Искам бебе“, чрез която на национално ниво ще изразим мълчаливо, но емоционално възмущение. Като родители не можем да стоим примирени, като част от обществото не можем да пренебрегнем системното и грубо нарушаване на елементарни правила и уважение към човешкия живот!
 

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ поднася най-дълбоки съболезнования на семейството на Паоло и приканва гражданите на България да участват в мирния протест с цвете и свещ. Мълчаливият поход за живот ще се проведе на 7 юни, събота, от 11 ч. в следните градове:
гр. София - площад "Народно събрание"
гр. Стара Загора – шествие от Общината до ъгъла на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Кольо Ганчев“
гр. Варна – шествие от Общината до Съдебната палата
гр. Пловдив - шествие от ул. "Райко Даскалов" пред БНБ до площад "Централен"
гр. Бургас - площада пред Общината
гр. Разград - Общински културен център
гр. Банско - площад Централен

Благоевград - пред сградата на Общината и гр. Русе - пред сградата на Общината

Призоваваме отговорните институции да приложат всички необходими мерки и съответния контрол за опазване живота на нашите деца, както и за провеждане на адекватно следствие и максимална присъда според Наказателния кодекс на страната. Призоваваме общинските органи в цялата страна да обърнат сериозно внимание върху пешеходните и вело зони, пътните участъци около детски заведения и площадки, обезопасяването на спирките на градския транспорт и тяхното своевроеменно поддържане.
Нищо няма да върне усмивката на Паоло, нищо няма да утеши майчиното сърце. Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ вярва, че загубата на невинното дете е загуба за цялото ни общество, обезкървено от ежедневна несправедливост и безотговорност в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката. Присъединяваме се към чувствата на инициаторите на протеста и исканията за сериозни промени, както и към болката на родителите на Паоло и всички семейства, преживели най-тежката загуба.
 

С уважение,                                                                                                                            Веселина Гачева                                                                                                                           Председател на УС на СНБМ

 

***** 

Целодневно обучение на две смени?


Краят на учебната година за начален курс беше отбелязан от пресслужбата на Министерски съвет и със съобщение за въвеждането от следващата учебна година на "целодневно" обучение и за петокласниците - досега такова се водеше това до четвърти клас: От есента на 2014 г. е осигурено целодневното обучение и за децата от V клас. Новината най-вероятно щеше да бъде посрещната добре от родителите, стига вече да беше въведено реално целодневно обучение за учениците до четвърти клас, което за съжаление в големите градове, в частност в столицата, това съвсем не е така...

От прессъобщението може да се съди, че това е ясно и на работещите в образователното министерство, защото това ще става не само при желание от страна на родителите, но "и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия", които в много столични училища не са налични и което няма как да е иначе при положение, че почти всички от тях са на двусменен режим. На практика самостоятелни класни стаи могат да бъдат осигурени за всички ученици единствено за първолаците, като от още от втори клас към проблема с кадрите се добавя и този с базата. Като вземем предвид и "бейби-бум" наборите, които вече са в училищна възраст и за хиляди деца от които така и не бяха осигурени места в детските градини, а и отдадените под наем части от общински училища на частни институции, целодневното обучение, особено това със спортните занимания и тези по интереси следобед, се превръща в още по-далечен мираж.

Усвояването на европейски средства за въвеждането на целодневно обучение в средищните училища е похвално, но децата в големите градове не са подложени на по-малко "проблеми", особено свързани с "увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището", което са явява един от мотивите за мярката. В този случай се оказва, че родители, родителски организации, учители и училищни директори са на едно мнение, че целодневното обучение е необходимо, но към момента или средствата не са достатъчно, или не се разходват правилно, или пък от държавата просто се "осигурява" целодневно обучение за всички на хартия, пък всеки се оправя, както може.

***** 

 

Колко места всъщност не достигат в софийските детски градини?

Днес, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, беше обявено второто класиране за детските градини в София. Родителите на 18 308 "кандидати", не успели да влязат на първо класиране, трепнеха в очакване дали децата им ще се доберат до заветната предучилищна образователна услуга... А свободните места бяха едва 1952! И дори и да извадим "кандидатите", желаещи преместване в по-добро или по-удобно детско заведение, чиято бройка е незначителна на фона на огромния недостиг на места, числото на децата извън системата пак не е никак малко. Да, близо една трета от децата чакат за "социалната" услуга "ясла", тя не е част от образованието им, нека родителите им се оправят с частни забавачки, бавачки и баби или пък направо да напускат работа и да си остават вкъщи да си гледат и възпитават отрочетата, ама как и с какви средства явно си е лично техен проблем, щом не са достатъчно "оправни да се уредят някак си". Дори и да приемем, че някои деца от подготвителните трета и четвърта група ще бъдат разпределени по училищата (не че там базата е цъфнала и вързала с "целодневното" обучение в начален курс, ама това е друга тема), то близо една трета от тези 18 хиляди остават и без образователна услуга! И все пак честит 24 май в европейска България! И утре все пак отидете да гласувате, защото в Европата, колкото и да се опитват да ни убеждават управляващите на деня в противното, положението е далеч-далеч по-розово - и за деца, и за родители, и за ученици, и за учители!
*Използвани са данните за кандидатстващите и приети деца от ИСОДЗ.

*****

 

Форум за бременност и раждане

Puls.bg има удоволствието да ви покани на „Форум за бременност и раждане“, организиран вече за втори път, който ще се проведе на 17.05.2014 г. в Интер Експо Център, гр. София.

Събитието ще предостави полезна информация за всички настоящи и бъдещи родители. Уважавани специалисти ще споделят своето мнение и ще отговорят на вашите въпроси в три панела, посветени на темите – Бременност, Раждане и Новородено.

Лекциите на лекторите са изцяло с практическа насоченост.

Посещението е безплатно, но се изисква регистрация на events.puls.bg, където можете да получите повече информация за програмата, лекторите и мястото на форума.

 

 

***** 

СНБМ изрази чрез писмо до НС своето несъгласие с готвените в Закона за туризма промени

 

***** 

  СНБМ сезира чрез писмо министъра на образованието и науката за споразуменията с детските заведения в гр. Хасково

*****

Гимнастика за бременни
 

Национална спортна академия "Васил Левски" - София вече четвърта година разработва програма "Гимнастика за бременни". Заниманията са безплатни за бъдещите майки. За повече информация: www.nsa-nesheva.com
  

 
Copyright © 2007-2018 СНБМ. Develop by Visx-dvelop Team