Вход за Членове
Полезни връзки Дарители


Стани член на "Сдружение Настоящи и бъдещи майки"!

 
Новини -> Новини 2011 г. :
 

 

В знак на несъгласие със Законопроекта за Бюджет на ДОО за 2012 СНБМ изпрати писмо до г-жа Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, г-жа Искра Фидосова, председател на комисията по правни въпроси и г-н Красимир Велчев, председател на ПГ на ПП ГЕРБ. С пълния текст на писмото можете да се запознаете тук.

 

*****

 По покана на  Информационното бюро на Европейския парламент в България, на 29.11. 2011 г.Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" взе участие на кръгла маса на тема "Превенция и борба с насилието над деца и жени- предизвикателства и проблеми" в гр. Пловдив. Презентацията на СНБМ на тема "На училище без тежест и без риск" можете да видите тук

 *****

 

 

На 11 септември, неделя, столичният Хотел Експо за втори ден подред се изпълни с много смях, музика, танци, детски рисунки, цветя, балони и награди – Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” отпразнува петия си Рожден ден заедно с гостите на изложението Expo4kids.

Кулминацията на събитието беше обявяването на наградените в конкурса за детска рисунка на тема "На училище без тежест" и, разбира се, вкусната торта. Победителите обяви г-жа Саня Конакчиева - заместник-председател на Сдружението, а наградите връчиха г-жа Фани Тодорова - координатор "Образование" в СНБМ и г-жа Ирина Пандева - маректинг-мениджър на Хотел-Експо.

Родителите имаха възможност да се запознаят с инициативите на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", както и да станат наши членове. Представянето на организираната от нас кампания "На училище без тежест", подкрепена официално от МОМН, МЗ и БГ-мамма, предизвика заслужен интерес.

Празникът се осъществи и благодарение на любезното съдействие на Метро-Кеш&Кери, които осигуриха наградата за първото място в конкурса за детска рисунка - ученическа раница, отговарящи на всички изисквания за безопасност, а сладкишница „Гаврош” ни предоставиха прекрасната торта. Благодарим Ви за подкрепата!

 

 

 

*****

 

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ МАЙКИ

   Управителният съвет на сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ – София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква редовно общо събрание на:

1.10.2011 г. в 10 ч. в София

на адрес: кв. Слатина, бул. Гео Милев 158, сградата на ВТУ „Тодор Каблешков“,

при следния дневен ред:

1. избор на нов управителен съвет на СНБМ;

2. обсъждане предложения за промени в устава на СНБМ и гласуване;

3. други. Поканват се всички членове да участват в общото събрание лично или чрез представител по реда на чл. 28, ал. 3 ЗЮЛНЦ.

Регистрацията на членовете и техните представители ще започне в 9,45 ч. и ще се извършва срещу представяне на документ за самоличност за членовете, законните представители и/или пълномощниците на членовете. В случай че някой от членовете упълномощи друго лице да го представлява на общото събрание, пълномощникът трябва да представи при регистрацията си пълномощно.

При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 11 ч. на същото място и при същия дневен ред.

 

*****

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" празнува петия си рожден ден със старта на кампанията "На училище без тежест"


През 2011 г., когато Сдружението навършва 5 години, инициативата Мисия "Раница" за по-леки ученически чанти прерасна в "На училище без тежест". Кампанията е подкрепена от МОМН и интернет-портала БГ-мамма. СНБМ ще представи "На училище без тежест" и ще отпразнува рождения си ден на изложението Expo4kids, което ще се проведе на 10 и 11 септември. На място ще се проведе и конкурс за детска рисунка по темата за по-леки ученически раници.

Националната кампания „На Училище без тежест” е инициирана като отговор на тревожната статистика, свързана с гръбначните изкривявания при деца в училищна възраст. Причините за това са комплексни и една от тях е ежедневното неправилно носене на тежки чанти. Целта на кампанията е да се постигне по-висока степен информираност на обществото, като се постави акцент върху правилния подбор на ученическа чанта, нейната тежест и начините на носенето й. Очакванията са свързани с въвеждане на ефективни мерки в училищата за олекотяване на ученическите чанти и приучване на учениците как да ги носят правилно, с което да се намалят рисковете за тяхното здравето.

В България все още няма санитарни норми за тежестта на ученическите раници, за разлика от практиката в повечето европейски държави, САЩ и Япония. Докато продължават обсъжданията в кой нормативен документ да се включат тези норми, ще бъдат препоръчани такива, съгласувани с Националния център за опазване на общественото здраве /НЦООЗ/.

 *****

Р Е З У Л Т А Т И

от КОНКУРСА за ЛОГО


      Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" след явно гласуване на членовете му измежду всички изпратени предложения за лого на кампанията "На училище без тежест"


Обявява крайната класация както следва:

І Място: Идея 2 на Ирина Станева

ІІ Място: Идея 1 на Симеон Цветков

ІІІ място: Идея 1 на Атанас Василев

Класираните участници ще получат грамоти, а идеята - победител официално ще символизира кампанията "На училище без тежест" при разпространението на информацията за нея във всички печатни и електронни форми.

Благодарим на всички участници, които с включването си в конкурса изразиха съпричастност към инициативата!


СНБМ

*****

 

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"

ОБЯВЯВА

К О Н К У Р С  за лого

на подготвяната информационна кампания под надслов "На училище без тежест", касаеща проблемите с тежките ученически чанти. Кампанията цели максимално разпространение на информационна он-лайн брошура относно проблема. Инициативата е и със съдействието на държавни институции, заради което се очаква и повишен интерес от медиите.

Поканата е към всеки от една страна с изявено креативно мислене и талант в рисуването, и от друга, доброволно и безвъзмездно желаещ да подкрепи инициативата. Впечатлете ни с оригиналност и находчивост, и Вашето творение ще стане емблема с национална популярност!

Изпращайте предложенията си във вид на JPEG файлове на адрес:
snbm_bez_tejest@abv.bg .
В полето "Относно" впишете: За конкурса за ЛОГО

Не забравяйте да дадете трите си имена и координати за връзка.

Срок за изпращане на участията: до 31 юли 2011 г.
Резултатите ще обявим тук до 15 август 2011

 

*****

 

На 22.06.2011г. изпратихме писмо на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на СО, с надежда за удовлетворяване на законосъобразните ни искания за достъп до обществена информация до план-графика на дейностите за постигане на съответствие с нормативните изисквания за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, във връзка с решението на Върховния административен съд. С текста на писмото можете да се запознаете тук.

 

*****

Върховният административен съд постанови окончателно решение по спора на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" със Столична община за предоставяне на достъп до план-графика на дейностите за постигане на съответствие с нормативните изисквания за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Съгласно Наредба №1 о...т 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, план-графикът трябваше да е изготвен до края на 2009 г. Сдружението първоначално изиска графика с писмо и след като не получихме никакъв отговор - със заявление за достъп до обществена информация. Повече от година и половина след нормативноустановения срок за изпълнение на задълженията, съгласно §3 на Наредбата, ние и по наше убеждение никой не е наясно дали Столична община изобщо е изпълнила задължението си за изготвянето на план-графика.
Обществената информация е изискана по установения ред и форма на 17.02.2010 г. На 20.06.2011 г. ВАС потвърди задължението на СО да предостави на гражданите на София план-графика. Отново питаме: Защо се налага съдът да финализира производства за информация, която пряко се отнася до здравето и безопасността на най-малките? Колко съдебни производства трябва да приключат с необжалваеми съдебни решения, за да бъдат на дневен ред проблемите, които пряко засягат отглеждането на деца в столицата?

 

*****

 

След първо класиране в детските градини в София установихме нередности, за които алармирахме медиите.

 

*****

 

На 26-ти и 27-ми март 2011 година в София ще се проведе първата Международна Конференция за Кърмене „Пътят на майчиното мляко“, организирана от Ла Лече Лига България. Подробности за събитието можете да научите на http://lalechebg.com/events/conference-2011/

 

*****

 

Представяме ви резултатите от проведената от нас през 2009-2010 анкета за здравословно хранене.

 

*****

 

Изпратихме сигнал до г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на СО, и г-н Ангеличин, зам.-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" във връзка с направено според нас нарушение във 2 ОДЗ "Звънче”. В яслената група на въпроното ОДЗ са приети общо 50 деца, като само 20 - през ИСОДГ (Информационна система за обслужване на детските градини). С пълния текст на писмото можете да се запознаете тук. Ако имате информация за други подобни нарушения, моля, свържете се с нас на нашия имейл адрес snbm@snbm.org !

 

*****

СНБМ изпрати отворено писмо до проф. Игнатов, Министър на образованието, младежта и науката, в което изразихме нашето становище по новия Проект за закон за образованието, а също и напомнихме за необходимостта от категорични мерки в посока намаляване на теглото на ученичесите чанти. С пълния текст на писмото можете да се запознаете тук.

*****

СНБМ започна инициатива против планираното затваряне на седмичните детски заведения. Повече информация можете да прочетете тук.

 

*****

 

Становище на СНБМ относно съкращаването на лятната ваканция на учениците

 

 

 

 
Copyright © 2007-2018 СНБМ. Develop by Visx-dvelop Team