Вход за Членове
Полезни връзки Дарители


Стани член на "Сдружение Настоящи и бъдещи майки"!

 
Инициативи -> Близнаци :
 

Инициатива на Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” срещу неравното третиране на семействата с близнаци 

Тази група родители и деца представляват особен случай в демографската политика и са едни от най-пренебрегнатите от властите при приемането на нормативни и поднормативните актове, свързани с отглеждането на деца. Същевременно те следва да имат равни права с останалите родители и възможности за осигуряване на същото качество на отглеждането на децата си.
 

През 2008 г. Сдружение “Настоящи и бъдещи майки” постави чрез множество срещи и писма с представители на изпълнителната власт и Столична община следните искания:

 

 • майката на многознаци да получава освен полагащото се обезщетение за бременност и раждане през първите 410 дни, също по едно допълнително минимално обезщетение за бременност и раждане месечно през целият този период, както и допълнително обезщетение за отглеждане на дете (240 лв. за 2009 г.) за всяко следващо дете от същата бременност през целия останал период от майчинството;
 • отстъпка при ползване на услугите на детските кухни;
 • запазване на предимствата за прием на близнаци в детските градини, поради приемането на нова точкова система за класиране;
 • предложение за двоен трудов стаж по време на срока на майчинството;
 • възможността за използване на домашна помощничка за първите месеци след раждането;
 • да се работи по проблема за достъпна среда.

 

През месец ноември 2008 г. СНБМ организира пресконференция относно удължаване срока на високо платеното майчинство и искането за допълнителни помощи за майките на близнаци, представено в изработения от нас Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД). На Пресконференцията СНБМ представи статистически данни за броя на родените близнаци през 2007 г., данни за м. септември на КНСБ относно разходите за издръжка на дете във възрастовата група 1 – 2 г., аргументи в полза на исканията за допълнителни помощи за майките на близнаци.

През 2008 г. СНБМ постигна по–високо заплащане за детегледачка, която отглежда близнаци по програмата „В подкрепа на майчинството”; запазване на предимствата при прием на близнаци в детските заведения на територията на Софийска община; помощи за майките (осигурявани и неосигурявани) на близнаци във възрастовата група 1–г. в размер на 100 лв. на дете. Очакваме промяна на закона така, че да се отнася за възрастовата група 0–1 г.

 
*****
 
В съвместен проект с Фондация „Работилница за граждански инициативи” СНБМ организира две основни събития обединени в ”Инициатива срещу неравностойното третиране на семействата с близнаци – ЗА НЯКОЛКО ЖИВОТА ЕДНА УТРОБА СТИГА, ЗА НЯКОЛКО ДЕЦА ЕДИН ПОРТФЕЙЛ НЕ!”. Организирани бяха – Кампания за набиране на средства и Кръгла маса по проблемите на семействата с близнаци.
 
Кампания за набиране на средства
 
Информационна кампания до възможно най-голям брой потенциално заинтересовани от неравностойното третиране на семействата с близнаци. Основната целева група бяха организациите и интернет форумите, занимаващи се с проблемите на едновременно родени деца. В по-широк план бяха поканени и всички други бъдещи и настоящи родители.
В рамките на информационната кампания бе подготвена и разпратена покана за детски празник и за конкурс за детска рисунка, както и информационна брошура с описание на проблема и целите на инициативата, за която се набират средства. Покана бе изпратена до: интернет форумите на „БГ Мама”, форумите на „Дир.бг”, Българска асоциация “Осиновени и осиновители”, форум „Мама и бебе.ком”, „форум Биберонбг.ком”. Анонс за предстоящото събитие бе публикуван в интернет страницата на Детето.Инфо, както и в печатното им издание. Анонси бяха публикувани и в списания – „9 месеца” и "Моето бебе и аз". По време на кампанията бяха посетени и раздадени информационни материали в по-голяма част от училищата за бъдещи родители в София.
СНБМ изпрати покани за участие и до традиционните си партньорски организации – сродни неправителствени организации – Фондация „Движение на българските майки”, Фондация „Двойна радост” - Силистра, Сдружение “Деспа”- Дряново, Сдружение „Зачатие”, Българска Асоциация Осиновени и Осиновители, Инициативен комитет на родители на деца с увреждания, Клуб на многодетните родители „Пълна къща”.
По време на информационната кампания до СНБМ бяха изпратени общо 153 рисунки на деца от цялата страна за участие в конкурса. В конкурса се включиха и деца от дома за деца лишени от родителски грижи в село Доганово. Рисунките бяха разпределени в три възрастови групи и оценени от представители на Сдружението на 10 април 2007г. Определени бяха по трима победители във всяка възрастова група,които бяха наградени с играчки от “Хиполенд”, а също и трима победители, наградени с едномесечни курсове по рисуване от Център за работа с деца “Пумпелина”. Поради трудния избор на наградените като поощрителни награди, наречени от нас специални награди на журито, бяха раздадени допълнително три броя играчки от “Хиполенд” и шест броя играчки от “Пумпелина”, като две от тях отидоха в дома в Доганово.
Сдружението получи подкрепа от “БЕБОЛИНО” ООД, Културен дом «Средец», “Хиполенд”, Център за работа с деца “Пумпелина”, “Детето инфогайд”
 
По време на подготовката на инициативата бяха привлечени Елена Петрова – актриса и Крум Савов – журналист, за лица на кампанията. И двамата са родители на близнаци и се включиха в инициативата, абсолютно безвъзмездно.
 
Детският празник “Пролетна приказка” се състоя на 15 април 2007г. В рамките на детския празник бяха осъществени:
 • Интерактивно представление за децата;
 • Конкурс за детски рисунки – по време на празника бяха раздадени наградите на победителите;
 • Продажба на детските рисунки – всички получени рисунки бяха изложени в залата и родителите можеха спокойно да избират и откупуват рисунки. Наградените рисунки останаха за сдружението, с цел да ги използваме за бъдещи инициативи. По-късно тези рисунки бяха използвани в презентационни материали за организираната кръгла маса.
 • Дискусия по проблемите и трудностите, които срещат родителите на близнаци при отглеждането на децата си, както и какви теми следва да се засегнат в диалога с представителите на държавните и местни институции, при провеждането на кръглата маса.
Празникът беше отразен в няколко медии – детето.инфо, списание „Моето дете”, списание „9 месеца”. Родителите, посетили събитието и тези, които се включиха в откритата тема във форума на „БГ-мама”, ни помогнаха да изготвим списък от проблеми, които следва да бъдат поставени за разглеждане пред институциите. Така настоящата кампания спомогна, освен за набирането на необходимите финансови средства за по-нататъшното развитие на проекта, и за изясняването и по-доброто определяне на трудностите, които срещат родителите с близнаци. В резултат бе изготвен подробен списък с въпроси и предложения за промени в нормативната уредба и подзаконовите актове, описание на добри практики и анализ на ситуацията в страната. 
 
Кръгла маса
 
Официална подкрепа за провежданата от СНБМ инициатива, бе засвидетелствана от страна на организациите „Двойна радост” гр. Силистра; Сдружение „Деспа” гр. Дряново; Сдружение „Зачатие”; Фондация „Движение на българските майки”; Клуб на многодетните родители „Пълна къща”; Family for every child; Портал az-deteto.com; Сдружение „Приятели на децата” Италия - кл. България.
Кръглата маса се проведе на 19-ти юни 2007г., в хотел „Глория Палас”. Взеха участие представители на следните институции и неправителствени организации: Комисията по труда и социалната политика към НС; Комисията по здравеопазване към НС; Министерство на труда и социалната политика; Министерство на здравеопазването – прочетено бе и приветствено писмо от Министър Радослав Гайдарски; Агенция по заетостта; Национален осигурителен институт; Национален Статистически Институт; Комисия за защита от дискриминация; Дирекция „Образование” към Столична община; Дирекция „Здравеопазване” към Столична община; Комисия по транспорта към Столичен общински съвет; Икономически и Социален Съвет; КТ „Подкрепа”; Сдружение „Деспа”, гр. Дряново; Фондация „Движение на българските майки”; Фондация „Двойна радост”, гр. Силистра и фирма „Егида” изпратиха писма в подкрепа на каузата ни, но не успяха да присъстват.
Кръглата маса бе отразена от представители на редица медии - телевизиите ББТ, 7 дни, „Икономика”; тематично предаване за близнаците – „Жените с Марта Вачкова” по Канал 1; интервю в списание „За хората”, в-к „Стандарт”; участие на Крум Савов, лице на кампанията, в тв играта „Един срещу всички” по Нова ТВ; съобщение списание „Жената днес”.
Основната цели на Сдружението бе да се потърсят възможности за по-широка комуникация по проблемите на тази група родители и да се потърсят начини за открит диалог и реално решение на тези проблеми.
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ ИНИЦИАТИВАТА И ПОСЛЕДВАЩИ ДЕЙСТВИЯ
 
След провеждане на кръглата маса на 19.06.2007 г., бяха осъществени допълнителни срещи с представители на законодателната и местната власт, за обсъждане на следващите стъпки:
 • Проведена бе среща с Весела Драганова член на Комисията по социална политика към НС и прeдседател на Партията на жените, в рамките на която бяха обсъдени сроковете и разпределена работата по изготвянето на законопроект за по-доброто регулиране на майчинството за близнаци, който ще бъде внесен от парламентарната група на НДСВ през септември.
 • Проведена бе среща с Христина Христова, член на Комисията по социална политика към НС за обсъждане внасянето на законопроект за майчинството при близнаци.
 • Проведена бе среща с Борис Цветков, който е член на транспортната комисия и комисията за безопасност на движението на децата към Столична община и също общински съветник от квотата на БСП. С него бяха обсъдени възможните начини за постигане на целите ни и в резултат на срещата очакваме в края на месец август среща с представители на Столичната компания за градски транспорт, Столичен електротранспорт и Столичен автотранспорт. Очаква се, също през септември част от предложенията на СНБМ, свързани с достъпната градска среда да бъдат внесени г-н Цветков за разглеждане от Столичния общински съвет.
 • Изпратено бе писмо до социалния министър г-жа Масларова във връзка с предложенията ни по модул 1 от Кръглата маса.
 • Проведена беше среща в рамките на работна група към отдел „Образование” в Столична община относно правата на близнаците при записване в детски заведения.
 • Изпратено бе писмо до министъра на здравеопазването Проф. Гайдарски във връзка с предложенията ни по модул 2 от Кръглата маса.
 • Изпратено бе и писмо до кмета на град София г-н Борисов във връзка с предложенията ни по модулите 1, 3 и 4 от Кръглата маса.
В отговор на усилията ни по проекта и след проведените срещи народният представител Христина Христова заедно с Весела Драганова и други народни представители, внесе предложението за по-високо майчинство на майки с близнаци, но за съжаление в края на месец декември то беше отхвърлено от Комисията по социална политика в НС по–скоро поради технически несъгласия, отколкото с аргументи по същество. През тази година планираме отново да внесем законопроект свързан с тази материя.
Беше увеличен размера и на еднократните помощи при раждане като за 2-ро дете сумата нараства на 600лв. При близнаците, ако те са 1-во или 2-ро раждане се взима за всяко дете по 600лв.
Осъществихме постоянен контакт с МТСП и другите институции, във връзка с осъществяване на поетите ангажименти, по отношение на програмата „В подкрепа на майчинството”. Създаден е прецедент в програмите за насърчаване на заетостта и за първи път в рамките на такава програма ще се осигурява по-високо заплащане от минималната работна заплата , а именно на детегледачка, която гледа близнаци ще се заплаща 300лв.
Бяха увеличени и месечните помощи за отглеждане на дете като за всяко дете близнак родителите му ще получават с 50 % по-висока сума, тоест 37.50лв на дете при 25 лв, ако не е близнак.
По отношение на детските градини и обединените детски заведения в гр. София, бе въведно предимство при записването на близнаци.
 
Изразихме своята позиция по отношение на неравностойното третиране на семействата с близнаци и в отворено писмо до г-жа Масларова
 
Съставихме и ПРОЕКТ ЗА ПРОМЯНА В КОДЕКСА ЗА СОЦ. ОСИГУРЯВАНЕ
 

 

 

 
 
 

 

 

 
Copyright © 2007-2018 СНБМ. Develop by Visx-dvelop Team